Založ si blog

Fico žiaľ hovorí pravdu, niektoré štáty NATO sa chystajú do vojny. Dôkazy z otvorených zdrojov

Prvý dôkaz: Emmanuel Macron po samite v Paríži reagoval na novinársku otázku k vyhláseniu Roberta Fica, podľa ktorého niektoré západné krajiny zvažujú vyslanie svojich vojakov na Ukrajinu. Na vyslaní spojeneckých vojakov na Ukrajinu podľa Macrona nie je zhoda, „vylúčiť sa však nedá nič“. „Boli časy, keď sme si mysleli, že Ukrajincom pošleme len helmy a spacáky,“ poznamenal.

Bez ohľadu na to, ako sa na domácej scéne snažili Ficove tvrdenia o vojnových prípravách zľahčovať, vyjadrenie ktoré máme k dispozícii od samotného francúzskeho prezidenta skôr hovoria o opaku.

Druhý dôkaz: Od januára tohto roka navyše vieme o tom, že nemecká armáda usilovne vypracováva plány na budúci konflikt s Ruskom. Plány takéhoto charakteru sú zvyčajne extrémne tajné. Ak ich vypracovanie je spojené s riadeným únikom do médií, je to nielen odkaz možnému agresorovi (Rusku) ale aj pomalá príprava domácej verejnej mienky na prípadné vojnové zapojenie.

Nemecko zároveň v úplnom zhone buduje armádu, hľadá spôsoby ako navýšiť množstov vojakov a to rovnako zúfalými spôsobmi, ako to robia Rusi. Lenže tí už vo vojne sú. Nemci chcú ponúknuť službu v svojej armáde iným občanom EÚ. A keď by ani tento ťah nefungoval, nemecký minister obrany je pripravený verbovať ľudí aj za prísľub nemeckého občianstva.

Tretí dôkaz: Vzniká „česká iniciatíva“. Ide vlastne o koalíciu dodávateľov munície pre Ukrajinu – existujúca európska zbrojná produkcia je totiž taká malá, že v konflikte Ruska s jeho subdodávateľmi z Iránu, Severnej Kórey a mnohých ďalších (India, Čína, Saudská Arábia ani ďalšie krajiny sa k sankciám USA a Európy nepridali) nedokáže udržať krok. Česi kdesi vo svete našli zdroje munície, ktoré by v prípade vyriešenia otázky financovania bolo možné na Ukrajinu dodať do niekoľkých týždňov. Vraj ide o pol milióna kusov munície s kalibrom 155 mm a 300.000 kusov munície s kalibrom 122 mm. V prípade kalibru 155mm musí ísť o niektorú zo západných krajín, alebo bývalých krajín Varšavskej zmluvy ktoré ale už prešli na kaliber NATO, a to preto lebo Rusi túto ráž nepoužívajú ( iba ak v koristných delostreleckých prostriedkoch). Na druhú stranu 122mm munícia je typickým rozmerom produktom bývalého Sovietskeho zväzu a jeho satelitov. Napríklad Poliaci v nenápadných civilných autododávkach na Ukrajinu dodávajú státisíce týchto delostreleckých nábojov.

Štvrtý dôkaz: Nedávno sme sa dozvedeli, ako americká CIA posledných 10 rokov prevádzkuje tajné základne na Ukrajine a ako od čias Obamu USA a Ukrajina spoločne koordinujú činnosti proti Rusku. Ak táto informácia po 10 rokoch vyplávala na povrch, je to súčasťou informačnej vojny. Do verejného priestoru sa dostala za nejakým účelom. Informácia o tejto tajnej aktivite určite neslúži ako deaktivizačný, deeskalačný a podporný argument proti rozšíreniu vojnových aktivít práve naopak.

Piaty dôkaz: vstup Fínska a Švédska do NATO rozširuje dĺžku fronty prípadného konfliktu, zároveň zapája ďalších viac ako 400 stíhačiek JAS-39 a F18, viac ako 4000 obrnených vozidiel, 1800 delostreleckých systémov, z toho minimálne 100 raketometov, 350 tankov staršej výroby, 50 tisíc profesionálnych vojakov a viac ako 700 tisíc vycvičených záloh (z toho ide o drvivú časť Fínov). Takéto posilnenie NATO nemá obdobu od konca studenej vojny. Takéto navyšovanie bojových síl, napríklad kooptovaním už existujúcich bojových štruktúr sa robí v prípade skrytej prípravy na vojnový konflikt, umožňuje získať čas na budovanie vlastných síl a prostriedkov.

Śiesty dôkaz: O vojne s Ruskom, takmer o potrebe vojny s Ruskom hovoria roky Poliaci, Estónci, Lotyši, Litvania. Roky budujú na svoje pomery nadsadené vojenské kapacity (napríklad Poliaci sa čo do počtu tankov menia na tankovú jednotku v celej Európe, Poľsko má viac tankov ako Nemecko či Francúzsko ), no dostávajú sa do bodu, kedy ich mierové stavy bez prechodu na vojnovú produkciu nebudú schopné účinného použitia v prípade budúceho kofliktu voči Rusku, ktoré už vo vojnovej produkcii je.

Si vis pacem para bellum.

Ostrihoňová všetkých pekne oklamala. Kandidovať mala za progresívcov už v 2019

21.02.2024

Mediálnym vyhláseniam sa v prípade Veroniky Ostrihoňovej, bývalej spravodajky TV Markíza a neskôr moderátorky RTVS sa nedá s vážnou tvárou veriť. Je to len neskutočne babrácka robota médií, že nepíšu o tom, že k progresívcom do eurovolieb ju lámal už Beblavý s Trubanom a Štefunkom už v roku 2019! Pani Veronika túto ponuku vtedy aj priznala. Doslovne povedala: [...]

Lipšic sa musí poponáhľať, ak chce kandidovať s Ódorom

09.02.2024

Špeciálny pán Lipšic o job príde ku 30. marcu, zatiaľ bez náhrady. Alebo je možné, že Krajniakov odchod od Borisa „dobrofackovača“ Kollára bol predzvesťou nového úderného projektu? Ak Daniel niečo roky rokúce vie, je to prežiť každého a vždy postúpiť ďalej. Jeho ambície sú nezmerné. Aj svoje pôsobenie na špeciálnej prokuratúre vnímal len ako ďalší [...]

Útek potkanov od multiotecka Borisa začal Krajniak

01.02.2024

S peknými slovami, medovými motúzmi popod zasnežený nos ako najväčší farizej sa poďakoval Borisovi-štartérovi – a odišiel. Krajniak si nevybojoval ani opätovnú kandidatúru na prezidenta, ani Pčolinského nevytlačil z kandidátky do eurovolieb. A kde nič nie je, nuž ani križiaci nemajú z čoho žiť. Jedným dychom síce vraví, že nijakú stranu nezakladá ani do [...]

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 07:51

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 159909x
Priemerná čítanosť článkov: 4703x

Autor blogu

Kategórie