Založ si blog

Kedy budú Slováci bojovať s Čínou? Vďaka Naďovi asi čoskoro

Do vlády prišiel text. Volá sa Dohoda o obrannej spolupráci s USA, predkladá minister obrany Jaroslav Naď (Matovič s.r.o.) s podporou ministra zahraničných vecí Ivanom Korčokom (Sulík s.r.o.). Lebo že máme americké BlackHawky ( vojenské helikoptéry v 9 kusoch navýšené na 11 kusov) a lebo budeme mať americké F-16 ( v počte kusov 14). A aby mohli Spojenén štáty americké (USA) Slovensku poskytovať nenávratné finančné prostriedky (?) na zlepšenie slovenskej vojenskej infraštruktúry 🙂 .

Text ale aj znamená, že Slovensko bude svoje miniatúrne letecké sily ( 1 letka helikoptér a 1 letka stíhačiek) v prípade potreby poskytovať kade tade. Ráta sa napríklad s tým, že nové F-16 budú rotovať proti Rusom nad pobaltskými krajinami či Islandom.

Cesta k bojom Slovákov proti Číne je vlastne jednoduchá. Bez ohľadu na to, že ešte aj vaša nabíjačka na mobil, na ktorom si čítate tento blog tam bolo vyrobená. Záujmy USA totiž už dávno nie sú Severoatlantické. Sú skôr západno Tichomorské, a to najmä preto, lebo v danom území USA pomaly stráca možnosť projektovať svoju silu a vôlu. Inými slovami: USA stráca schopnosť presadiť svoje záujmy prostredníctvom vojenskej sily v západnom Tichomorí. Alebo ešte inak. Čím bližšie k Číne, tým menej možností a schopností svoje predstavy o geopolitike podporiť a presadiť aj silovým riešením.

USA sú si tohto faktu vedomé, a preto presúvajú výzbroj a výstroj, ako aj plánovanie a logistiku do západného Pacifiku. Kto im pomôže?

Napriek blamáži v Iraku – pre reálne neexistujúce atómové a chemické zbrane, ktoré napriek tomu boli použité ako zámienka na inváziu, napriek blamáži v Lýbii – kde odstránenie diktátora podobne ako v Iraku viedlo len k humanitárnej kríze a utečeneckej katastrofe, a napriek flagrantnému zlyhaniu v Afganistáne – kde po rokoch snaženia padla „demokratická“ vláda podporovaná USA v rádoch dní a hodín, zoči voči odhodlanému a fanatickému Talibánu.

A napriek uvedenému sa USA púšťa do ďalšieho dobrodrúžstva. V mene pruhov a hviezd, nech to preboha dnes znamená čokoľvek. Trumpovi prívrženci by totiž túto definíciu dnes opísali úplne inak ako Bidenovi voliči. A sú vlastne predstavy američanov o sebe samých niečím, za čo by mali bojovať Slováci?

USA totiž bude pre širšie“medzinárodné“ uznanie svojich vojnových aktivít určite vyžadovať podporu „spojencov“. Tak ako v prípade druhej invázie do Iraku či na roky trvajúcom výlete do Afganistanu. Bez ohľadu na OSN či zdravý rozum. A ak novú Dohodu o spolupráci s USA podpíšeme, budeme síce patriť do rodiny ďaľších 23 krajín, no zároveň sa tým aj chystáme napríklad na budúci konflikt USA s Čínou. Pa pa nabíjačky…

Čoraz viac sa odkláňame od pointy NATO. Na pripomenutie: Organizácie severoatlantickej dohody. Namierenej voči Sovietskemu zväzu a Varšavskej zmluve. Pohrobkovi studenej vojny viac menej namierenému od roku 1991 voči tomu, kto nevyhovuje politickým či mocenským alebo ekonomickým ambíciam USA. Veď len za nové stíhačky made in USA každý občan na Slovensku zaplatil 400 €!

Pochopiteľné, ak tu nechceme Rusko a putinovčinu. Menej pochopiteľné, ak máme brániť americký ekonomický záujem v Pacifiku. A môžu si za to aj kus sami.

Američania sa na Slovensku často správajú pri taľafatkách ako satrapovia v svojej provincii. Nejde len o podozrenia z úst Roberta Fica o zvláštnych návštevách z veľvyslanectva USA v prezidentskom paláci. Ide aj o takú prkotinu, ako je plot okolo ambasády, ktorý dlhé roky hyzdí Hviezdoslavovo námestie, či otázka dlhu s tým spojená. 

Veľmoc ako USA nič nerobí nezištne. Reči o „obrane demokratického priestoru“ sa pri pohľade na americkú podporu vraždiacej a teroristickej Saudskej Arábie ukazujú ako smiešne. Pre USA sú slovenské F-16 a BlackHawky sú len ďalším spôsobom, ako si u nás udržať a posilniť moc. Nie nepodobne ako Rusi zo systémom S-300 či Mig-29. Dlhé roky výcviku a logistickej podpory s pravdepodobne tajnou klauzulou o povolení na užívanie ( tak ako si v zásade bez „povolenia“ Rusov nevystrelí ani S-300) budú vyhodené do koša, ale ešte že americké zbrojárske podniky udržali výrobu, že ano.

Inak, spýtal sa niekto, aký bude vlastne offset? To znamená, že koľko peňazí vrátia americké zbrojovky späť na Slovensko? Keď Maďari nakupovali švédske Gripeny, získali offset v hodnote 110% preinvestovanej sumy. A podieľalo sa na tom 14 švédskych firiem. Koľko a kedy tu USA plánujú preinvestovať za 11 BlackHawkov a 14 F-16? Podľa dostupných informácií = 0%.

 

Fico žiaľ hovorí pravdu, niektoré štáty NATO sa chystajú do vojny. Dôkazy z otvorených zdrojov

27.02.2024

Prvý dôkaz: Emmanuel Macron po samite v Paríži reagoval na novinársku otázku k vyhláseniu Roberta Fica, podľa ktorého niektoré západné krajiny zvažujú vyslanie svojich vojakov na Ukrajinu. Na vyslaní spojeneckých vojakov na Ukrajinu podľa Macrona nie je zhoda, „vylúčiť sa však nedá nič“. „Boli časy, keď sme si mysleli, že Ukrajincom pošleme len helmy [...]

Ostrihoňová všetkých pekne oklamala. Kandidovať mala za progresívcov už v 2019

21.02.2024

Mediálnym vyhláseniam sa v prípade Veroniky Ostrihoňovej, bývalej spravodajky TV Markíza a neskôr moderátorky RTVS sa nedá s vážnou tvárou veriť. Je to len neskutočne babrácka robota médií, že nepíšu o tom, že k progresívcom do eurovolieb ju lámal už Beblavý s Trubanom a Štefunkom už v roku 2019! Pani Veronika túto ponuku vtedy aj priznala. Doslovne povedala: [...]

Lipšic sa musí poponáhľať, ak chce kandidovať s Ódorom

09.02.2024

Špeciálny pán Lipšic o job príde ku 30. marcu, zatiaľ bez náhrady. Alebo je možné, že Krajniakov odchod od Borisa „dobrofackovača“ Kollára bol predzvesťou nového úderného projektu? Ak Daniel niečo roky rokúce vie, je to prežiť každého a vždy postúpiť ďalej. Jeho ambície sú nezmerné. Aj svoje pôsobenie na špeciálnej prokuratúre vnímal len ako ďalší [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 159753x
Priemerná čítanosť článkov: 4699x

Autor blogu

Kategórie