Založ si blog

Brhelovi s kryptomenami pomáha bývalý nominant „gazdu pravice“

Oligarcha Jozef Brhel v plnom rozsahu a dlhé roky ovládal Finančnú správu. Až do akých absurdností bol ochotný zájsť sa objavuje v nedávnom článku, ktorí si žiaľ len v platenej forme nájdete tu.

Z článku sa dozvieme pre tento blog dôležité aj toto:

Okrem zmlúv na IT systémy mali Brhelovi ľudia pod palcom aj prípravu softvéru na kontrolu podvodov s kryptomenami. Vypovedal o tom kľúčový svedok v celej kauze Ľudovít Makó. Ten sa polícii priznal k zneužívaniu právomocí v čase, keď bol šéfom kriminálnej jednotky finančnej správy počas poslednej vlády Smeru.

Makó vypovedal, že keď na stretnutí s Brhelom spomenul riešenie podvodov s kryptomenami, Brhel zareagoval, že dodávateľa na takýto systém daniari už nemusia hľadať.

„Vyzýval tohto svedka, aby to pozastavili, lebo oni už v súvislosti s kryptomenami vyvíjajú svoje aktivity, pričom ľudia, ktorí vyvíjajú systém, pracujú pre nich,“ píše sa v uznesení.

 

Ako ale Brhel, bývalý funkcionár HZDS, človek 90.tych rokov zabŕdol preboha do obchodovania s kryptomenami?
Tak, že zapojil aj rodinu a dal teplý flek politickému poskokovi!

Jozef Brhel junior, sedí v množstve otcových spoločností, čo jednoducho ukazuje finstat. 

Jednou zo spoločností je aj takzvaná burza kryptomien (kryptoburzou) Eterbase. Tá aj bez toho aby bola doteraz priamo spájaná s Brhelom, už svoj škandál zažila. Údajne totiž prišla o milióny dolárov po údajnom hackerskom útoku. Prečo slovíčko údajne dávam za sebou až 2x? Nič sa totiž nedá jasne preukázať. Či klienti naozaj prišli o peniaze na základe hekerského útoku alebo to bolo inak.

Tak či tak, otázkou je, prečo tento do neba volajúci bezpečnostný problém, na ktorý doplatili tisíce klientov nikto doteraz nespojil s Jozefom Brhelom juniorom a seniorom, respektíve prečo sa nikde nespomína že vo firme Eterbase a.s. vlastní Brhelovský fond ZMJ SICAV, a. s. až 55%, keď na to stačí krátky preklik na Polročnú správu z roku 2020.

V Eterbase pôsobil Brhel junior s bývalým politikom a štátnym nominantom Robertom Auxtom. Ten sa ako kandidát dnes skrachovanej politickej strany Sieť stal v apríli roku 2016 generálnym riaditeľom Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS).

Počas svojho krátkeho (len niekoľko mesačného) pôsobenia vo funkcii sa Auxt mediálne preslávil len dvomi vecami:  snahou podpísať okľukou mimo tradičnú súťaž, cez takzvané rokovacie konanie bez zverejnenia, poradenstvo s elektronickým mýtom od firmy Process management za 2,2 mil. eur. Process management bol pritom zapletený do známej kauzy „Kompa“.

Druhým prešľapom kvôli ktorému už Auxt letel zo svojho postu bol podpis zmlúv len 6 dní pred nástupom nového ministra dopravy Arpáda Erséka – NDS pod Auxtovým vedením podpísala napríklad 25. augusta 2016 zmluvu na výstavbu úseku diaľnice D1 Budimír – Bidovce so spoločnosťou Skanska, a. s. za vyše 197 mil. eur bez dane (takmer 237 mil. eur vrátane dane).

Diaľničiari zároveň 22. augusta 2016 uzavreli viaceré pokyny na zmenu pri výstavbe D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka so združením Ovčiarsko na čele so spoločnosťou Doprastav, a. s. Štyri pokyny na zmenu predstavovali zvýšenie ceny prác spolu o 1,54 mil. eur. Pokyn na zmenu pri stavbe D3 Svrčinovec – Skalité, uzavretý so združením na čele s Váhostavom – SK, a. s. 26. augusta, zvyšoval cenu prác o 4,94 mil. eur.

Práve pri Doprastave sa často spomína že jeden z akcionárov je Jozef Brhel starší. Váhostav patrí Jurajovi Širokému. A obidve rodiny sú spojené cez svoje deti.

Auxt tak keby chcel konať v prospech jednej veľkej oligarchickej rodiny, nekonal by inak. To, že na zákazkách od NDS profitoval aj Brhel, písal vo svojom článku ešte Ján Kuciak.

Kryptoburza Eterbase prezrádza ešte jeden zaujímavý fakt. Dlhodobo sa hovorí o vzťahu spoločnosti Asseco Central Europe s Jozefom Brhelom. Asseco sa viditeľne prepojilo s Brhelovou firmou DWC v roku 2016, čo by sa dalo považovať aj za šikovný účtovnícky manéver ako dostať provízie za rôzne tendre od Asseca k Brhelovi.

Obidve firmy (Asseco či DWC) spájajú ich aj kooperácie zo slávne neslávnymi firmami Anext, Lynx či Allexis a to samozrejme na štátnych zákazkách, vrátane tých teraz prepieraných pre ministerstvo financií a finančnú správu. Preto snáď nikoho neprekvapí že v Eterbase pôsobí aj bývalý riaditeľ Asseca pre verejný sektor Martin Smutný. Na svojom verejnom profile na sociálnej sieti Linkedin sa hrdí, že mal za Asseco na starosti samé „úspešné“ verejné projekty – pokus o náhradu rodného čísla nič nehovoriacim identifikátorom pre Ministerstvo vnútra SR za Kaliňáka, alebo spoluprácu na stále nefunkčnom a predraženom  E-healthe.

Fico žiaľ hovorí pravdu, niektoré štáty NATO sa chystajú do vojny. Dôkazy z otvorených zdrojov

27.02.2024

Prvý dôkaz: Emmanuel Macron po samite v Paríži reagoval na novinársku otázku k vyhláseniu Roberta Fica, podľa ktorého niektoré západné krajiny zvažujú vyslanie svojich vojakov na Ukrajinu. Na vyslaní spojeneckých vojakov na Ukrajinu podľa Macrona nie je zhoda, „vylúčiť sa však nedá nič“. „Boli časy, keď sme si mysleli, že Ukrajincom pošleme len helmy [...]

Ostrihoňová všetkých pekne oklamala. Kandidovať mala za progresívcov už v 2019

21.02.2024

Mediálnym vyhláseniam sa v prípade Veroniky Ostrihoňovej, bývalej spravodajky TV Markíza a neskôr moderátorky RTVS sa nedá s vážnou tvárou veriť. Je to len neskutočne babrácka robota médií, že nepíšu o tom, že k progresívcom do eurovolieb ju lámal už Beblavý s Trubanom a Štefunkom už v roku 2019! Pani Veronika túto ponuku vtedy aj priznala. Doslovne povedala: [...]

Lipšic sa musí poponáhľať, ak chce kandidovať s Ódorom

09.02.2024

Špeciálny pán Lipšic o job príde ku 30. marcu, zatiaľ bez náhrady. Alebo je možné, že Krajniakov odchod od Borisa „dobrofackovača“ Kollára bol predzvesťou nového úderného projektu? Ak Daniel niečo roky rokúce vie, je to prežiť každého a vždy postúpiť ďalej. Jeho ambície sú nezmerné. Aj svoje pôsobenie na špeciálnej prokuratúre vnímal len ako ďalší [...]

Peter Pellegrini

Prieskum: Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Peter Pellegrini

16.04.2024 09:49

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza. Kto obsadil druhé a tretie miesto?

doprava

V Bratislave husto prší, doprava takmer skolabovala

16.04.2024 09:46

Na D1 v smere od Senca cez Zlaté Piesky a Prístavný most do Petržalky hlásili vodiči zdržanie 40 minút.

Lukašenko

Mlátili ju hlava-nehlava. Bieloruska na toaletnom papieri opísala brutalitu Lukašenkovho režimu

16.04.2024 09:12

Kacarynu Novikavovú zatkli v júni 2023, keď mala na sebe iba nočnú košeľu.

čaputová

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

16.04.2024 08:28

Čaputová navštívi aj jediné slovenské pamätné miesto spojené s protifašistickým odbojom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 159006x
Priemerná čítanosť článkov: 4677x

Autor blogu

Kategórie