Založ si blog

Zadlžil 5-tisícovú obec, šéfovať chce takmer 700-tisícovemu kraju. Becík je dôkazom toho, ako to nerobiť

Chce riadiť kraj, no problém má aj s obcou. Starosta päťtisícovej dedinky Dvory nad Žitavou Branislav Becík si trúfa. Vo funkcii sedí prvé volebné obdobie, no už sa mu máli. Ako starosta sa rozhodol pod farbami strany Hlas-SD zabojovať o nitriansku župu. Je fascinujúce sledovať ľudí, ktorí sa po krátkom čase v komunálnej politike domnievajú, že už dokážu riadiť všetko.

V niektorých prípadoch to možné je. Prípad pána Becíka to však rozhodne nie je. Stáť na čele samosprávy si totiž vyžaduje byť nielen politikom, ale aj dobrým manažérom. A to sa o starostovi Dvorov nad Žitavou povedať nedá. Lebo čísla o finančnej kondícii Becíkovej obce teda o efektívnom riadení určite nevypovedajú.

Faktom síce je, že pandémia zasiahla mnoho obcí a samospráv, rovnako ako celý štát, dobrým riadením to však mnohé dokázali ustáť. „Nitrianske“ Dvory sú však dôkazom toho, ako to nerobiť. A to na základe dát, ktoré zverejnil Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) v rámci projektu, ktorý sa zameriava na hospodárenia obcí, miest aj samospráv.

Z nich vyplýva, že Becík svojej dedinke nielen vyprázdnil kasu, ale ju dokonca neuveriteľne zadlžil. Pre porovnanie, zatiaľ čo priemerný dlh na jedného obyvateľa obcí na Slovensku je 98 eur na hlavu, obyvateľ Dvorov nad Žitavou má na krku až trojnásobné zadlženie. Dlh na jedného obyvateľa Becíkovej obce je totiž až 310 eur.

Celkový dlh Dvorov sa pohybuje na úrovni 40 percent, čo je štvornásobok slovenského priemeru. Ten vyrátali ekonómovia na úrovni 10 percent.

Nitrianska župa, ktorej by chce Becík šéfovať, má podľa INEKA celkový dlh dokonca nižší ako spomínaný priemer v obciach a to 9,3 percenta. Ide totiž o najlepšie hospodáriaci samosprávny kraj a v najlepšej finančnej kondícii zo všetkých. Je preto veľmi otázne, či by sa obyvatelia úspešne riadenej župy chceli dostať do rúk človeku, ktorý finančne nezvláda ani malú obec. A to aj napriek tomu, že v rámci kampane ich presviedča, že kraj stagnuje.

Takže Becík sa síce môže pochváliť tým, že počas pandémie získal pochybným spôsobom európsky nepovolený liek na liečbu Covidu-19 Ivermectin (dopyt po tomto lieku bol v tom čase vysoký), finančnému zdraviu obce to však nijakým spôsobom nepomohlo. Práve naopak. Počas vedenia Branislava Becíka došlo k jeho zhoršeniu. A nič na tom nezmení ani politická podpora obľúbeného Petra Pellegriniho, či strany Národná koalícia, za ktorej vznikom stál mečiarovec Sergej Kozlík, či dnes obvinený advokát Marek Para.

Fico žiaľ hovorí pravdu, niektoré štáty NATO sa chystajú do vojny. Dôkazy z otvorených zdrojov

27.02.2024

Prvý dôkaz: Emmanuel Macron po samite v Paríži reagoval na novinársku otázku k vyhláseniu Roberta Fica, podľa ktorého niektoré západné krajiny zvažujú vyslanie svojich vojakov na Ukrajinu. Na vyslaní spojeneckých vojakov na Ukrajinu podľa Macrona nie je zhoda, „vylúčiť sa však nedá nič“. „Boli časy, keď sme si mysleli, že Ukrajincom pošleme len helmy [...]

Ostrihoňová všetkých pekne oklamala. Kandidovať mala za progresívcov už v 2019

21.02.2024

Mediálnym vyhláseniam sa v prípade Veroniky Ostrihoňovej, bývalej spravodajky TV Markíza a neskôr moderátorky RTVS sa nedá s vážnou tvárou veriť. Je to len neskutočne babrácka robota médií, že nepíšu o tom, že k progresívcom do eurovolieb ju lámal už Beblavý s Trubanom a Štefunkom už v roku 2019! Pani Veronika túto ponuku vtedy aj priznala. Doslovne povedala: [...]

Lipšic sa musí poponáhľať, ak chce kandidovať s Ódorom

09.02.2024

Špeciálny pán Lipšic o job príde ku 30. marcu, zatiaľ bez náhrady. Alebo je možné, že Krajniakov odchod od Borisa „dobrofackovača“ Kollára bol predzvesťou nového úderného projektu? Ak Daniel niečo roky rokúce vie, je to prežiť každého a vždy postúpiť ďalej. Jeho ambície sú nezmerné. Aj svoje pôsobenie na špeciálnej prokuratúre vnímal len ako ďalší [...]

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 159313x
Priemerná čítanosť článkov: 4686x

Autor blogu

Kategórie