Založ si blog

Rozhodne o Ukrajine Severná Kórea a Irán? Korejci majú tisíce raketometov, iránci dronov

Každý si hľadá pomoc niekde. Ukrajina získala pomoc najmä od krajín smerom na západ, Rusi sa obracajú na tých ostatných. Severná Kórea ponúkla 100 000 dobrovoľníkov výmenou za dodávky jedla a energetických surovín, Irán bude dodávateľom dronov. Tie sú najmä kópiu ukoristených izraelských a amerických dronov, kde ich technická časť síce nemá pokročilú elektronickú výbavu ale základné letové parametre ako dolet či doba letu sú podobné. Rusi mali možnosť sa s nimi stretnúť v Sýrii, kde iránske drony využívala vládna armáda.

Severokórejské možnosti ako pomôcť Rusku sú viac menej väčšou záhadou. USA a Južná Kórea odhadujú, že severokorejci disponujú viac ako 5000 raketometmi, to ale vrátane najstarších verzíí, ktoré patria skôr do múzea, napriek tomu že sú stále plne bojovo využiteľné. Vo veľkých počtoch sa ale v severokórejskej výzbroji nachádzajú 120 mm samohybné raketomety na báze sovietskeho BM 21 Grad, ale aj desiatky 300 mm raketometov podobné sovietskemu BM 30 Smerch s uvádzaným dostrelom medzi 100 až 200kilometrami. A samozrejme, stovky tisíc tún kompatibilných rakiet a delostreleckej munície využiteľných v sovietskych/ruských zbraňových systémoch.

Problémom nie je ani transport, Severná Kórea má okrem Číny a Južnej Kórey aj 16 kilometrovú hranicu s Ruskom. Vlakové spojenie medzi Moskvou a Pchjongangom je najdlším vlakovým spojením na svete s dĺžkou niečo cez 10 000 kilometrov a trvaním cesty 8 dní. Na prepravu 100 000 dobrovolníkov so zákldnou výstrojou a výzbrojou by váženým odhadom potrebovali Rusi alebo Korejci vypraviť okolo 6000 vlakových vozňov, čo je minimálne 60 vlakov. Ak by každý deň išlo len 3 vlaky, čo je určite v logistických aj prepravných možnostiach Ruska, od prvého dňa prepravy by sa všetci severokórejskí dobrovoľníci dostali do Moskvy do 40 dní.  Inými slovami – nie je to nemožné a v priebehu niekoľkých týždňov sa na Ruskej strane môžu objaviať desaťtisíce motivovaných, tvrdo cvičených a najmä loajálnych vojakov.

Predpoveď je ale iná. Putinove slová, že Západ bojuje s Ruskom do posledného Ukrajinca zjavne vyprovokovali reakcie viacerých krajín a ťažké zbrane, ktoré by dokázali Rusov nielen zastaviť ale aj poraziť začínajú prúdiť na Ukrajinu v čoraz väčších počtoch. Lebo bodom zlomu nie je 10 symbolických HIMARSov, ktoré skôr plnia PR úlohu ako skutočnú zmenu na bojiskách, ale 100. S dostatkom neustále prúdiacej munície.

Neochota poskytnúť Ukrajincom tieto počty výzbroje vrhá pravdivé svetlo na verbálne postoje amerického prezidenta o pomoci pre Ukrajincov. Je to jednoducho preto, lebo z dlhodobého hľadiska je pre USA dôležitejšie pokračovanie vojny Rusov s Ukrajinou, ako samotný víťazný koniec pre Ukrajincov. A s dostatočnou podporou od spriatelených médií, sa aj 10 raketometov prosto javí ako veľká pomoc.

 

Fico žiaľ hovorí pravdu, niektoré štáty NATO sa chystajú do vojny. Dôkazy z otvorených zdrojov

27.02.2024

Prvý dôkaz: Emmanuel Macron po samite v Paríži reagoval na novinársku otázku k vyhláseniu Roberta Fica, podľa ktorého niektoré západné krajiny zvažujú vyslanie svojich vojakov na Ukrajinu. Na vyslaní spojeneckých vojakov na Ukrajinu podľa Macrona nie je zhoda, „vylúčiť sa však nedá nič“. „Boli časy, keď sme si mysleli, že Ukrajincom pošleme len helmy [...]

Ostrihoňová všetkých pekne oklamala. Kandidovať mala za progresívcov už v 2019

21.02.2024

Mediálnym vyhláseniam sa v prípade Veroniky Ostrihoňovej, bývalej spravodajky TV Markíza a neskôr moderátorky RTVS sa nedá s vážnou tvárou veriť. Je to len neskutočne babrácka robota médií, že nepíšu o tom, že k progresívcom do eurovolieb ju lámal už Beblavý s Trubanom a Štefunkom už v roku 2019! Pani Veronika túto ponuku vtedy aj priznala. Doslovne povedala: [...]

Lipšic sa musí poponáhľať, ak chce kandidovať s Ódorom

09.02.2024

Špeciálny pán Lipšic o job príde ku 30. marcu, zatiaľ bez náhrady. Alebo je možné, že Krajniakov odchod od Borisa „dobrofackovača“ Kollára bol predzvesťou nového úderného projektu? Ak Daniel niečo roky rokúce vie, je to prežiť každého a vždy postúpiť ďalej. Jeho ambície sú nezmerné. Aj svoje pôsobenie na špeciálnej prokuratúre vnímal len ako ďalší [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 159742x
Priemerná čítanosť článkov: 4698x

Autor blogu

Kategórie