Založ si blog

Bruselská spravodlivosť neexistuje

Je to smutná realita, ktorú musíme prijať, najmä keď sa pozrieme na prípad Jožka Chovanca. Rodina čakala sedem dlhých rokov na spravodlivosť, na odpovede, na pokoj. A čo dostali? Ticho. Belgický súd len sucho oznámil, že smrť bola výsledkom „tragických okolností“. Ale kto je za to zodpovedný? Prečo nikto nenesie dôsledky? Keby sa to stalo v našej krajine, u nás doma, celá vláda by bola okamžite na pranieri, médiá by nás odsúdili a Európska komisia by vykrikovala o zlyhaní právneho štátu.

Ale keď ide o život Slováka v Bruseli, kde je ten rovnaký záujem? Čo robí Európa pre Jožka? Nič. Len mlčí a vyhýba sa zodpovednosti. Ako môže byť takéto niečo možné v modernom svete, kde sa každý deň hovorí o ľudských právach a spravodlivosti?

Ako človek, ktorý nemá priamy kontakt s politikou, sa stále nedokážem zbaviť pocitu, že spravodlivosť pre Slovákov, či už doma alebo v zahraničí, je iba ilúzia. Akoby sme ani nepatrili do toho elitného klubu. Belgicko, s jeho „vyspelým“ právnym systémom, nám jasne ukázalo, že na našich občanov sa hľadí inak. Jožka nechali zomrieť za neobjasnených okolností a súd to nazval „poľutovaniahodným súbehom tragických okolností“. Tragických, áno, ale aj trestuhodných. Videli sme to všetci na tom videu. Ako môžu tvrdiť, že nikto nenesie zodpovednosť?

Je to absurdné. Keby sa niečo podobné stalo na Slovensku, vláda by čelila tlaku z každej strany. Brusel, Európska komisia, všetci by kričali o právnom štáte, o tom, ako to u nás nefunguje. Ale keď ide o nášho občana, o Slovenského človeka, ktorý zomrel v Bruseli? Ticho. Očakávame reakciu a príde iba zopár správ, možno krátky článok v novinách. A čo potom? Nič. Ako keby sa to stalo niekomu úplne bezvýznamnému.

Nepoznám podrobnosti, čo sa tam presne stalo, ale viem si predstaviť tú bezmocnosť rodiny. Sedem rokov čaká jeho rodina na odpovede a stále nič. Keby bol Jožko niekto z „elity“, niekto z tej „vyššej ligy“, napríklad za takého Prpgresívneho Slovenska, kde by už boli tie rozsudky? Určite by už boli dávno vyšetrenia, ospravedlnenia, zodpovednosť. Ale keď je to Slovák v Bruseli, zrazu neexistuje vinník, iba „zhoda nešťastných okolností“. Bruselská spravodlivosť neexistuje.

Ministerstvo športu sa stalo eurovodom zo štátneho k oligarchom z JT

22.07.2024

Neskutočné či neuveriteľné. Tak by sa dalo opísať počíňanie nového ministerstva športu. Po škandálnom výbere miesta nového ministerskej adresy – v budove na nadražšom nábreží v Bratislave – sa pod plachietkou podpory cestovného ruchu vydala smerom neustáleho prelievania peňazí smerom k oligarchom z JT. Vidieť tak reklamu na čisto biznisový a vysoko [...]

Kali prekukol falošné pózy Šimečku a Čaputovej

21.05.2024

Tragická a zúfalá chvíla. Dôsledok všetkých protestov pre Ficovým Bonaparte. Neustály pokles politickej kultúry po vstupe matovičovcov na kandidátke SaS do parlamentu od roku 2010. Vyhrocovanie mediálneho honu na premiéra, Kaliho či Blahu. Šibenice na námestiach. Posielanie do basy bez dôkazov. Alebo výmyslov. étorika bývalého smeráckeho asistenta Šimečku voči svojím [...]

Prečo nemám pochopenie pre voličov Šimečku

15.05.2024

Šimečka najmladší je derivátom svojho otca a svojho starého otca. Vždy sa našiel niekto, kto im pomohol a kto ich platil. A po koho chrbte sa doplazili ďalej a ďalej. Šimečka najmladší napríklad dokončil svoje doktorandské štúdium vďaka smeráckym europeniazom Borisa Zalu. Stretnutie s Macronom v predvolebnom boji mu sprostredkoval Štefunko. Stranu platil Truban, [...]

Peter Wolf

Hľadaného českého exposlanca Wolfa zatkli v Paraguaji. Skrýval sa cez desať rokov

27.09.2024 12:07

Wolfa uznal v roku 2012 ostravský súd vinným z toho, že spolu s manželkou podviedol ministerstvo životného prostredia.

miloš zeman

Zeman oslávi 80 veľkolepo, pozvánku dostalo 200 ľudí. Príde Fico, Babiš i Orbán

27.09.2024 12:02

Bývalý český prezident Miloš Zeman oslávi v sobotu svoje 80. narodeniny.

justičný palác, pojednavácia miestnosť, súd, súdnictvo, justícia

Prieskum OECD: Slováci dôverujú súdom menej ako vláde

27.09.2024 11:49

Súdnictvo zvyčajne vzbudzuje vo verejnosti vyššiu dôveru ako národná vláda. Existujú však výnimky, medzi ktoré patrí aj Slovensko.

pápež františek

Belgický premiér priamo pred pápežom ostro kritizoval sexuálne zneužívanie cirkvi

27.09.2024 11:10

Ako poznamenala agentúra Reuters, premiérov prejav bol jedným z najostrejších, aké kedy smerom k pápežovi pri jeho zahraničných cestách zazneli.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 38
Celková čítanosť: 180076x
Priemerná čítanosť článkov: 4739x

Autor blogu

Kategórie