Založ si blog

Bolt prevádzkuje elektrické kolobežky na diesel. Ekológiu ber ďas, hlavne že je profit

Bolt je jednou z tých „moderných“ firiem. Nevlastní ani jeden taxík, ale je najväčšou taxislužbou na svete. Tvári sa, že poskytuje skvelú vec: za častokrát miniatúrne jazdné poskytuje prepravu z bodu A do bodu B. Kto by sa mal sťažovať? Napríklad vodiči Boltu, ktorí ohúrení možnosťou zarobiť, poskytnú svoje približovadlo firme. Firme, ktorá vlastne neuveriteľne zarába na tom, že sa nemusí starať o odbornosť svojich vodičov, platenie cestnej dane, o náklady na palivo a údržbu vozidiel a podobne.

A nikomu nevadí, že sa vďaka nej prudkým spôsom navýšil počet áut, ktoré by inak nejazdili! A tým pádom by bolo menej výfukových plynov v ovzduší ale aj menej áut v premávke. Napríklad z Malaciek či Senca, ale aj z Myjavy a ďalších vzdialených miest a dediniek sa na víkend do Bratislavy doharcuje desiatky vodičov Boltu (samozrejme aj Uberu a iných kvázi prepravných firiem) a snažia sa zarobiť cez večerné víkendovky. Nevediac kde je Gotwalďák, alebo kde je Mierko, či nebodaj Lumumbova alebo Malinovského. Problém je, že bez GPS netušia ani kde je Námestie slobody, Hodžovo námestie, Lachova, alebo Šancová. Trh je vždy neúprosný tam, kde nemá spoločenskú reguláciu a žije z vecí, ktoré sú vlastne „zadarmo“. Čistý vzduch nevynímajúc.

Apropó čistý vzduch. Bolt ovládol ulice mnohých európskych miest, Bratislavu nevynímajúc aj prostredníctvom svojich akože ekologických a veľmi „bezpečných“ kolobežiek. Nielenže kolobež-kári jazdia ako piráti po chodníkoch, po cyklocestách ale aj po cestách, vidiac len svoje cieľ a právo na využitie služieb Boltu, no zároveň významne prispievajú k ďalšiemu znečisťovaniu mesta kde žijú. Pohádzané kolobežky kade tade, blokujúce chodníky, špatiace zastávky, prekážajúce pri parkoviskách sú už len detailom.

V mnohých mestách už pochopili, že kolobež-kári sú ohrozením bezpečnosti na cestách aj chodníkoch. A napríklad im zakázali jazdiť v centrách. V Bratislave pri súčasnom primátorovi môžme zabudnúť, že by k nejakej efektívnej regulácii došlo. To, čo mesto predstavilo je vlastne kolaborácia s Boltom. navyše, kopec hipsterských a libertariánskych a neviem akých voličov by mu efetívnu reguláciu prosto neprepáčilo.  A pravdepodobne nepomôže ani argument, že Bolt a ďalšie rental elektrické kolobežky vlastne jazdia na diesel. Ako je to možné?

V hlavách mládeže a progresívneho voličstva sa prosto niekedy na veci nepozerá racionálne. Napriek celému strachu z klimatických zmien. Sú radi, že majú nabité kolobežky na všetkých možných aj nemožných miestach. Sú tam, akokeby mávnutím čarovného prútika tak medzi nimi obľúbeného Harryho Pottera. Skutočnosť je oveľa prozaickejšia. Každý večer sa po Bratislave rozbehnú Boltom prenajaté dieslové dodávky a nakladajú vybité a pokazené a privážajú nové, prevážajú zle umiestnené z jedného miesta na druhé atď. A ide tu o stovky kolobežiek. Rovnako postupujú aj ostatné spoločnosti: Tier, Mint… A ak máte to nešťastie, že máte okná blízko nejakého zo stanovísk kolobežiek, kým najatý šofér naskladá hore dole kolobežky a dofajčí napríklad svoju cigaretu k tomu, či vybaví si nejaký telefonát, tak aj 10 minút máte zážitok z vône dieslu. Aj keď sa na kolobežkách nevozíte.

Suma sumárum: elektrické kolobežky ako „ekologickejší“ variant dopravy je mýtus. Pochopili to v Kodani, či Štokholme ale aj v Paríži. A prísne regulujú.Napríklad v spomínanom Paríži, ak idete neprimeranou rýchlosťou na kolobežke, dostanete až 1500 eurovú pokutu. Pravda je, že nespokojní obyvatelia Paríža, ktoí ich majú už plné zuby, hádžu tieto kolobežky často do Seiny. Hádzať ich do Dunaja sa ponúka tak nejak samo.. ale to by sme si opäť len špinili našu rieku. Možno stačí, aby sme Boltu a jemu podobným prosto nepomáhali zarobiť. Stačí nejazdiť kolobežkami a stačí si zobrať normálny taxík či využiť MHD. A prečo by mládež a každý „cool“ kolobež-kár sa mal zamyslieť? Každá jazda na elektrickej kolobežke, ktorú nevlastníte, približuje toľko obávaný klimatický armagedon. Nedá sa prosto jazdiť na dieslových kolobežkách a zároveň sa tváriť, že nám ide o dobro planéty.

Fico žiaľ hovorí pravdu, niektoré štáty NATO sa chystajú do vojny. Dôkazy z otvorených zdrojov

27.02.2024

Prvý dôkaz: Emmanuel Macron po samite v Paríži reagoval na novinársku otázku k vyhláseniu Roberta Fica, podľa ktorého niektoré západné krajiny zvažujú vyslanie svojich vojakov na Ukrajinu. Na vyslaní spojeneckých vojakov na Ukrajinu podľa Macrona nie je zhoda, „vylúčiť sa však nedá nič“. „Boli časy, keď sme si mysleli, že Ukrajincom pošleme len helmy [...]

Ostrihoňová všetkých pekne oklamala. Kandidovať mala za progresívcov už v 2019

21.02.2024

Mediálnym vyhláseniam sa v prípade Veroniky Ostrihoňovej, bývalej spravodajky TV Markíza a neskôr moderátorky RTVS sa nedá s vážnou tvárou veriť. Je to len neskutočne babrácka robota médií, že nepíšu o tom, že k progresívcom do eurovolieb ju lámal už Beblavý s Trubanom a Štefunkom už v roku 2019! Pani Veronika túto ponuku vtedy aj priznala. Doslovne povedala: [...]

Lipšic sa musí poponáhľať, ak chce kandidovať s Ódorom

09.02.2024

Špeciálny pán Lipšic o job príde ku 30. marcu, zatiaľ bez náhrady. Alebo je možné, že Krajniakov odchod od Borisa „dobrofackovača“ Kollára bol predzvesťou nového úderného projektu? Ak Daniel niečo roky rokúce vie, je to prežiť každého a vždy postúpiť ďalej. Jeho ambície sú nezmerné. Aj svoje pôsobenie na špeciálnej prokuratúre vnímal len ako ďalší [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 159755x
Priemerná čítanosť článkov: 4699x

Autor blogu

Kategórie