Stretne sa Matovič, Sulík a Dzurinda. . . to nie je zlý vtip, to je opäť desivá realita

27. februára 2023, mulinkovamudrost, Nezaradené

Nech pánboh dá a tento príbeh je len fikcia – Traja „velikáni“ (1,7m Dzurinda, 1,89m Sulík a u Matoviča to bude niekde okolo Sulíka) slovenskej politiky si sadnú za jeden stôl na jeseň po parlamentných voľbách a budú spoločne na seba pozerať v nemom úžase a deja vu.

V roku 2010 takto viac menej nakope už boli – Dzurinda ako predseda vlády. Sulík ako niekto kto chcel byť v SDKU ale keďže sa snažil byť už aj ministrom financií, tak si musel vlastne založiť vlastnú Skupinku a Straničku. Matovič ako šašo na kandidátke SaS bol najskôr vylúčený, o 13 rokov neskôr už mal dôkazy o Sulíkove korupcii. Dzurinda dúfal že po 12 rokoch sa zabudlo na najväčšie kauzy, Sulík bude chcieť byť konečne ministrom financií a Matovič čímkoľvek, len neprísť o mediálne pokrytie a tým liečenie možných duševných porúch . 

Aká bude ale ponuka? Dzurinda nechce otvárať hodnotové otázky, tak si to zapísali Modráci do svojich stanov. Sulík tvrdí, že najlepšie bojuje za práva 4% sexuálnych menšín pod nálepkou LGBTI+, Matovič je zas silnou oporou „tradíčnej“ rodiny. Matovič nemá ani peňaženku a peniaze mu dáva manželka, Sulíka čaká ranč v Austrálii a Dzurindu sa pýtajú na bankové účty vo Švajčiarsku. K novinárom sa všetci chovajú ako Fico a ešte ich to aj baví. Debata o Ukrajine prehluší debatu o energiách, hádka kôli Vatikánskym zmluvám zlikviduje ďalšiu vládu. Alebo pokus o očistu okresných úradov, ktoré mocensky a politicky sprivatizoval Matovič.

Povedané ľudskou rečou – pre blaho verejnej politiky by bolo namieste okrem mnohých reforiem volebného systému aj jedna dôležitá reforma straníckeho systému. A to obmedzenie možnosti vykonávať hocijakú ústavnú funkciu (vrátane funkcie poslanca NR SR) viac ako 3 razy . Logika je jednoduchá – ak mi ani 3 volebné obdobia nestačia na to aby som presvedčil voličov na dostatočne silný mandát aby som mohol meniť verejnú politiku. A samozrejme sa mi následne tieto zmeny nedarí zapracoval funkčne do života, je zbytočné sa snažiť o to ďalšie obdobia len z akejsi zotrvačnosti. Protihodnota je v takomto obmedzení nekonečná – len si to predstavte – ani Sulík, ani Matovič, ani Fico, ani Dzurinda… Verejná debata prečistená, záujem o stranícku politiku výrazne vyšší rovnako aj účasť vo voľbách (aj bez 500e).