Prezidentka Čaputová je veľkým sklamaním a zlyháva, vraví vedec Mistrík. Jej rozhodnutia sú vraj rozhodnutia jej poradcov

19. januára 2023, mulinkovamudrost, Nezaradené

V roku 2018 sa rozhodol kandidovať za prezidenta. Bol úspešný vedec, ktorý zarobil miliony. Jeho vzťah s Čaputovou sa časom vyvíjal. Pôvodný favorit volieb ( v septembri 2018 viedol oproti Čaputovej takmer 2 násobne – 12,1% oproti 6,9% ) najskôr v kampani obvinil ju a jej tím z antikampane voči jeho osobe, nakoniec sa rozhodol na základe priebežných prieskumov odstúpiť v prospech Čaputovej, dokonca jej venoval svoje bilbordové plochy za státisíce eur. Vďaka tomu bol hosťom na jej volebnej noci.

Mistrík potom dostal príležitosť kandidovať na šéfa SaS, ktorú odmietol a v marci 2020 sa stal členom Matovičovho koronového Krízového štábu, o 3 mesiace neskôr štáb ukončil činnosť.

A v decembri 2022 hovorí v rozhovore pre Aktuality.sk , že Čaputová –

je prezidentka do pekného počasia, ale svet je na nohách a líder, štátnik by sa nemal týmto problémom vyhýbať. Ja si napríklad nepamätám zásadné stanovisko k štrajku lekárov. Všetky médiá o tom od rána do večera reportovali. Ak toto nie je vážna téma, tak potom čo?“

V kritike išiel ešte ďalej:

sú isté principiálne postoje, ktoré by mali vychádzať z hlavy prezidenta. A prezident musí byť čitateľný. A môžeme začať ďalšiu tému, že ako čitateľné sú rozhodnutia pani prezidentky.

Podľa mňa boli veľakrát protichodné a niekedy nevieme, ako zareaguje pri podpise nejakého najbližšieho zákona. Zoberme si taký bankový odvod. Najskôr podpísala jeho schválenie, potom podpísala jeho zrušenie, teraz je znova na stole a som veľmi zvedavý, ako pani prezidentka zareaguje.“

A zaznelo aj :

chcem ešte povedať jednu vec, ktorú považujem za dôležitú. Celý tento príbeh indikuje jeden problém, o ktorom už hovorí polovica Slovenska a nezakrývajme si pred ním oči. Tá neuveriteľne prudká a masívna reakcia jej advokátov, poradcov a okolia vo mne vyvoláva otázku, odkiaľ vychádzajú rozhodnutia a postoje považované za prezidentkine.

Pochádzajú z hlavy pani prezidentky alebo z jej okolia? Kto je vlastne ideovým tvorcom prezidentskej politiky? Je to pani prezidentka alebo prezidentský palác? Ja som nadobudol pocit, že mojím názorovým oponentom v tomto spore ani nie je prezidentka, ale sú dotknutí a podráždení autori.

A v rozhovore pre Babišov český Idnes.cz išiel ešte ďalej. Mistrík úplne otvorene hovorí :

„Naša pani prezidentka začína byť veľkým sklamaním, myslím si, že si ju v Čechách dosť idealizujete. Nastal čas byť nemilosrdne úprimný a povedaťm že zlyháva.“

Mistrík v kritike dodal aj že

“ svojim nepresvedčivým výkonom uvoľňuje cestu do prezidentského paláca nedemokratickým a proruským silám“.

Je ťažké pre autora tohto blogu pochopiť, ako je možné toľkokrát prezliecť kabát a zmeniť názor. Jeden deň je prezidentka Čaputová záchrana Slovenska, iný je takmer priamym ohrozením. Je to aj možno tým, že o nej hovorí človek, ktorý síce pomohol zakladať vraj liberálnu a solidárnu SaSku, ale zároveň sa takmer stal Homofóbom roka, kedy v hlasovaní skončil za Harabinom na druhom mieste.